Kameroenschaap – Berberaap

Ineens is mijn zomervakantie voorbij. Begin juli denk je nog dat het heel erg lang gaat duren voor de eerste Trouw-column weer geleverd moet worden, en dan moet je je nog haasten om er één voor vertrek naar Wales te produceren. Nu eerst nog een uurtje in de Eifel, zo’n wacht-uur, een tijdspanne waarin je niks meer doen kan, en dan met buurman Klaus naar Densborn en van Densborn naar Keulen en van Keulen naar Amsterdam. Ik wil gaan eten in de Bordbistro, maar tegenwoordig is de Bordbistro meestal stuk en kun je er alleen koffie en vierkante stukken droge taart krijgen. Dat is jammer. Ik heb de laatste twee Meisenknödel aan het vogelvoederstation gehangen en het laatste 4-seizoenen-strooivoer uitgestrooid. Ze zullen het zonder mij ook wel overleven, de matkopjes, mezen, vinken en geelgorzen. En het onbekende dier dat op mijn zoldertje huist ook. Laatst heb ik het zolderluik anderhalve dag open gehad, in de hoop het onbekende dier eens te zien te krijgen. Het klinkt groot, ’s nachts stommelt het, soms snurkt het. Verder heb ik geen last van het onbekende dier. Ik zie er tegenop alle gaten en kieren dicht te timmeren, ik ben bang dat het onbekende dier bij het vastspijkeren van de laatste plank nog op de zolder zit.

Nu pas is het nog een uur voor ik vertrek. Een uur. Nog een laatste alinea hier. Maar waarover in godsnaam? Er scharrelen nu ook een lijster en een heggemus rond. Nog maar wat dierennieuws dan: de oude tijger in de Eifel Zoo heeft afgelopen woensdag een spuitje gekregen. Er lopen sinds kort ook kamelen, hun bulten hangen slap, het gras is te mals en overvloedig. Trampeltiere heten ze in het Duits en ze bijten, staat op een bordje. Kraagbeer Mike, die er al ik weet niet hoe lang zijn Lebensende afwacht, zijn overgang naar de Bärenhimmel, leeft onverstoorbaar verder, waardoor zijn hok niet gemoderniseerd kan worden. Tien jaar geleden heeft hij zijn verzorger, de toen 80-jarige eigenaar van de Zoo, die hem met de hand grootbracht, zwaar toegetakeld. De man voerde Mike aardbeien en struikelde, waarop de beer overging van de aardbeien op de arm van de dierentuindirecteur. Ik heb nog even gekuschelt met het Kameroenschaap dat de profielfoto is op mijn Whatsappaccount. Volgens mij herkende ze me nog.

Op de afbeelding een Kameroenschaapram met een Berberaap op zijn rug. Die foto heb ik geleend van internet, zulke dingen komen niet voor in de Eifel Zoo.

2 gedachten over “Kameroenschaap – Berberaap”

  1. Bij het onbekende dier op zolder moest ik direct denken aan de geluiden die een in een oud boerderijtje in Drenthe wonende vriendin op haar zolder hoorde. Zij dacht eerst aan ratten, maar het bleken marters te zijn.

    Like

  2. Op 5000 meter hoogte in Roemeense bergen en een nacht in de tent slapen omdat er geen plaats was in de Caban. Mijn adem stokte want de hoogte maakte dat ik te weinig zuurstof binnen kreeg bij elke ademteug. Die dag bij de klim had ik mezelf na wankelend in de afgrond te hebben gekeken neergezet bij een boom en gezegd: “laat mij hier maar achter op deze richel, ik ben jullie alleen nog maar tot last” Hoe fatalistisch is dat? Het moet echt door de hoogteziekte zijn geweest. Men ging vooruit en liet me achter. Ik sliep en werd wakker van de hulptroep die mijn rugzak overnamen en me mee omhoog leiden. Eind goed al goed, en dus leek het me leuk om met de man in de tent een romantische nacht door te brengen. “Kom nou toch, kom ,kom” klopte ik uitnodigend naast me. Maar nee, hij bleef stug zitten naast het zelf met stenen en laatste zonnestralen aangefikte vuur. Stadsmeid als ik was had ik wufte kleding en make-up in mijn rugzak gestopt Volkomen overbodig. Ik sliep die nacht alleen. S`morgens wakker worden en dan zien dat het vuur nog steeds brand en dat de man half slapend paraat is gebleven. Vinden we grote bruine drollen op het paadje vlakbij de tent. “Ja, dat” zegt de man. “de bruine beer leeft hier en hij kwam langs vannacht”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s