De Dublin Affaire

Ik vloog naar Dublin in het donker. Boven de Ierse Zee begon het te regenen. Dat kon ik goed zien omdat ik zicht had op de vleugel. Dat was alles: een vleugel, een wolk, lichten die aan en uit gingen en de regen die horizontaal langs die vleugel trok. Een soort niemandsland, niemandslucht; je bent honderd meter boven de grond of je bent tien kilometer boven de grond, je bent vlakbij Dublin of je bent in de buurt van Boston, alles kan. Pas vlak voor de landing brak het vliegtuig door de wolk heen. Ik kwam dus aan in Dublin zonder te weten waar ik was. Ik nam een taxi, er is geen trein naar Dublin. Vanaf het moment dat ik instapte, praatte de taxichauffeur. Eerst was hij nieuwsgierig, maar al snel hoorde ik van de afgelopen twee slechte jaren en zijn bekering tot het katholicisme. Op een bepaald moment keek hij me doordringend aan via de achteruitkijkspiegel. ‘I see a lot of darkness around you,’ zei hij.

Ik liet dat eerst, hij ratelde maar door over Jezus en dat schrijvers toch ook weleens iets lichts of opbeurends konden schrijven en dat er redding was voor iedereen. Toen vroeg ik: ‘This darkness, you don’t mean anything evil, right?’ Weer keek hij me aan in de achteruitkijkspiegel. Nou, dat wist hij nog niet. Ik voelde me inmiddels helemaal zwart en grauw van binnen, probeerde het niet te zwaar te laten worden. ‘I am depressed,’ zei ik, hoewel ik met twee oxazapammetjes in mijn lijf op de achterbank zat. Aha, en daar was Jezus nou voor! Geef jezelf over. Laat hem je leiden. Daar is het licht! Ik wil nooit tegen zulke mensen in gaan. Ik kan het wel en ik durf het ook, maar ik wil het niet. Wel hoopte ik dat de auto’s voor ons eens een beetje doorreden. Ik zat opgesloten, hij had me in zijn greep. Eigenlijk was het een smerige rotstreek. Wist zijn chef van deze zendingsactiviteiten? ‘A lot of darkness,’ zei hij nog maar eens.

Gelukkig zei de beroemde Noord-Ierse dichter de volgende dag na de beraadslagingen dat hij erg blij was met mijn refreshing and honest opinions. Ik dankte hem daarvoor, hoewel ik inmiddels wel weet dat zo’n uitspraak eigenlijk betekent dat hij vond dat ik weinig had bijgedragen, dat mijn meningen gebaseerd zijn op intuïtie en andere moeilijk te achterhalen overwegingen en niet op helder geformuleerde intellectuele motieven. We waren tamelijk snel klaar, ik had tijd om naar het Museum of Natural History te gaan. Dat klinkt grand, maar het is gewoon een hal van twee verdiepingen vol opgezette dode dieren. Ik nam een foto van een zee-otter en plaatste die op Instagram. Stuffed Sea Otter and some of his friends schreef ik erbij. Het leverde me 28 likes op. Ik voelde me volkomen verloren in de Ierse hoofdstad, en dat ging pas over na het nuttigen van de nodige drank tijdens de feestelijke avondmaaltijd. Iedereen was in een opperbeste stemming, er was een belangrijke taak volbracht. Ik dronk vier glazen port bij het kaasplankje. Daarna ging ik naar bed en pakte The Sparsholt Affair erbij. Ik pakte de draad op – ik was halverwege het tweede deel – en vond nog sterker dan de dagen ervoor dat Alan Hollinghurst een ongelofelijk weeë en overschatte schrijver is. Wat een tuthola is die vent. Ik probeerde te achterhalen hoe hij daarmee wegkomt. Waarbij ik me schuldig voelde. Wie dacht ik, met mijn zwarte ziel, wel niet dat ik was om aan zo’n groot schrijver te twijfelen?

De volgende ochtend vroeg vloog ik terug. Blauwe luchten, prachtig uitzicht, al miste ik Mount Snowdon. Maar misschien vliegt Ryanair een andere route dan Aer Lingus. Of ik zat aan de verkeerde kant van het gangpad. Dat kan ook.

2 gedachten over “De Dublin Affaire”

  1. Intuïtie lijkt wel een vervuild begrip want het wordt niet meetbaar en peilbaar bevonden. Juist intuïtie is {voor mij} verweven met authentiek kunstenaarschap. Zal wel mijn vrouwelijke invulling zijn. Ik kan niet anders als vanuit mijn intuïtie schrijven en scheppen. Dan wordt mijn hand geleid en denk ik niet na of het klopt. En dan klopt het altijd. Als ik denk niet. Dan hakkelt en stottert het en ontstaat er geen melodie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: