Zwemmen in duister water

Ik moet steeds denken aan een bericht van afgelopen zaterdag op Teletekst. Over een vrouw van 80 die door haar eigen man van 82 is doodgereden. In het bericht stonden de twee volgende zinnen achter elkaar: Dat gebeurde toen zij aanwijzingen gaf bij het parkeren van de auto. De man zag haar over het hoofd. Na zaterdag niets meer over gehoord. Blijkbaar vind niemand die opeenvolging van zinnen apart, ook de politie niet. Hoe kun je nou iemand die aanwijzingen geeft bij het inparkeren over het hoofd zien? Je volledige aandacht is dan toch bij degene die die aanwijzingen geeft? Zelfs als het gesproken aanwijzingen zijn: wie kan een auto inparkeren – ik neem aan achteruit – uitsluitend op gesproken aanwijzingen? Heeft de man dat gedaan? Met zijn ogen dicht uiterst goed luisteren naar het ‘links!’ of ‘stop!’ van zijn vrouw? Ik vind het een van de bizarste dingen die ik de laatste tijd las.

Er ligt hier sneeuw. Gisteren gevallen. Het was vijf graden en toch bleef de sneeuw liggen. Nog zoiets waar ik niets van begrijp. Het leven zit vol van onbegrijpelijke dingen. Nu is het ook volop boven nul en nog steeds ligt die sneeuw daar. Het roodborstje steekt er mooi tegen af. Het roodborstje, alsof het elk jaar hetzelfde roodborstje is. Wat trouwens best zou kunnen, roodborsten kunnen wel 13 jaar oud worden. Koolmezen en pimpelmezen halen 10 jaar, en ook boomklevers kunnen een jaar of 13 worden. Alle vogels op mijn vogelvoederstation zouden steeds dezelfde kunnen zijn. Dat vind ik een mooi idee. Al merk ik niks van eventuele herkenning of gewenning van hun kant. Nooit zal er eens een koolmees dankbaar op mijn duim komen zitten, nimmer een matkopje tevreden op mijn kop . Wel komen vooral de pimpelmezen regelmatig voor het keukenraam zitten om naar binnen te kijken. Waarom ze dat doen, weet ik niet.

Een Groenlandse haai kan wel 400 jaar oud worden. Dat hebben Deense onderzoekers onlangs met behulp van koolstofdatering ontdekt. Vierhonderd jaar! Het schijnt dat de wijfjes pas vanaf hun 150e geslachtsrijp zijn. Waarschijnlijk halen ze die leeftijden omdat ze in diepe, koude wateren zwemmen. Des te kouder, des te trager de stofwisseling. Zou dat ook voor ons gelden? Dat als we op de noordpool gaan wonen en onze iglootjes niet te warm stoken, we ouder worden dan normaal? Ik denk het niet, ik heb nog nooit ergens gelezen dat Inuit beduidend ouder worden dan, zeg, Nederlanders. Daarom het woord waarschijnlijk, een paar zinnen terug. En nog iets: 400 jaar lang een beetje rondzwemmen in saai, diep water. Het is maar goed dat die dieren niet nadenken kunnen. Correctie: niet nadenken kunnen zoals wij mensen denken.

2 gedachten over “Zwemmen in duister water”

  1. Ik las het ook en vermoedde een echtelijk drama: vrouw wil per se aanwijzingen geven. Man vindt dat niet nodig en ziet nu voor de rest van zijn leven het gelijk van zijn vrouw bevestigd.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s