Mopperdingetje

Ik ben het zo ontstellend beu. Zit ik hier weer in de Eifel, sneeuwt het, en afgelopen nacht vroor het ook. De bedoeling was: hop naar het zuidoosten en aan de slag! Genieten van de sneeuwklokken en narcissen en de irisjes. Nou, de sneeuwklokken hangen erbij alsof ze nergens zin in hebben (die hebben enorme vorst gehad en vervolgens – in mijn afwezigheid – een milde periode, en ze kunnen wel wat hebben, maar nu is het gewoon op, alle bloemetjes verfrommeld) er is geen narcis te zien en de paarse irisjes zijn bedekt door de sneeuw. Ook de winterakonieten zijn nooit mooi geweest (als op de afbeelding) en nu is er helemaal niks meer van over. Ik wilde de tuin voorjaarsklaar maken, troep opruimen, knippen, antivorstblad verwijderen. Ik wil zon, ik wil warmte! Ik kan gewoon niet meer. Ik heb vreselijk zin domweg de hele bliksemse boel te verkopen en opnieuw te beginnen in een milder klimaat. Vuil, smerig, grijs, koud rotweer! De tulpen staan al een maand of anderhalf in precies dezelfde stand! Geen centimeter komt er bij, geen enkele aandrang uit te botten. Natuurlijk hebben ze daar geen zin in! En ik kan er niet eens over schrijven, want overmorgen verschijnt de allerlaatste Eifeltuincolumn in Trouw.

Gisteren scheurde ik op de kont uit mijn favoriete spijkerbroek. In de boemel van Keulen naar Trier, en het kwam omdat ik de veter van mijn rechterschoen opnieuw strikte. Gelukkig heb ik een jas die tamelijk lang is. En gelukkig zat in mijn tas een andere spijkerbroek, die nu dus de enige broek is die ik hier heb. En nog eens iets: waarom duren de winters tegenwoordig zo ellendig lang? Dat was vroeger toch helemaal niet zo? En waarom heb je het, naarmate je ouder wordt, steeds kouder? Is dat waarom al decennialang ouderen in de winter naar zuidelijker streken trekken? Volgende week moet ik naar Dresden. Moet, ja, ooit afgesproken en als het dan eenmaal zo ver is, denk je bij jezelf: ‘waarom in godsnaam?’ Je zal zien – Dresden ligt een enorm eind naar het oosten – dat het daar dan nog Siberisch is, dat je – ik – dus niet eens lekker door zo’n stad gaat flaneren om alle ‘bezienswaardigheden’ te bekijken. In ieder geval kan ik er een nieuwe broek kopen. Maar ik ben mooi wel in totaal zestien (16) uur onderweg. Wat een ellende allemaal, en dan heeft de Duitse Netflix ook nog Hinterland niet en zag ik beide jaargangen van The Crown al twee keer en lees ik De avond is ongemak, wat iedereen zo’n goed boek vind, maar ik vind het ronduit akelig en deprimerend. Dat is een gevoelsoordeel, geen literair oordeel. Kan iemand me een opbeurend, grappig boek aanraden? Dan bestel ik dat wel bij Bol.com, die bezorgen ook vast in Duitsland.

Zo. Nu ga ik de badkamer soppen. Daar is tenminste vloerverwarming. En ik ga er heel lang over doen. Misschien ga ik er wel gewoon liggen.

15 gedachten over “Mopperdingetje”

 1. Tjonge, houd vol Gerbrand! Een boek waar je absoluut blij van wordt – al spelen sneeuw en storm de hoofdrol -is ‘Het verdriet van de engelen’ van Jón Kalman Stefánsson (tweede deel van een trilogie, maar ook heel goed op zichzelf leesbaar). Niet alleen prachtig geschreven, maar op een subtiel niveau enorm opbeurend. Hoe dan ook: sterkte.

  Like

 2. Wij willen weekje op vakantie naar de Eifel en Trier bezoeken in mei, is de winter dan wel over, denk je? Ik hou meer van 20 graden ofzo.

  Like

 3. O jee, dat vreesde ik al, dat “De avond” is ongemak zo’n boek zou zijn. Dat soort boeken stel ik altijd uit tot de zomer. Ik lees nu jouw boek en dat is goed te hebben nu. Een opbeurend boek? “Dit boek redt je leven” van A.M.Homes, moest ik nogal om lachen, maar smaak is zo persoonlijk. Verder wens ik je sterkte.

  Like

 4. Je kunt een boek lezen als “Annapurna, 8071 meter” van Xander Verrijn Stuart. Het is al een oud boek, maar dan lach je wel om de kou die je zelf meemaakt.

  Like

 5. Ja, het is wel wat met het weer. Het duurt dit jaar echt erg lang. Hoe zei Napoleon ooit: ‘Duitsland – geen land om in te leven. Zeven maanden winter een vijf maanden geen zomer.’ De laatste twee jaren lijkt het daar wel op. Ik wens je in ieder geval dat de winter gauw door de lente wordt verdreven. Maar in de Eifel kan dat helaas een beetje langer duren – in Keulen is er ook nog niets van lente te bekennen. Nog altijd drie jassen aantrekken, das, muts en handschoenen. Dan weer uit, dan weer aan… Ik ben het ook beu. En toch zou het jammer vinden als je ergens anders gaat wonen (ook zou ik het goed begrijpen omdat ik eigenlijk temepraturen onder de 25 graden al verschrikkelijk vindt).
  Hoe dan ook – hier is een aanbeveling voor een boek: Joachim Meyerhoff ‘Wann wird es endlich wieder so, wie es früher nie war?’
  Goie rijs naar Dresden. Ik hoop dat het een beetje interessant wordt een vooral niet te koud.

  Like

 6. Heerlijk toch, af en toe lekker mopperen? Daar krijg je een berg energie van. Ik durf te wedden dat je badkamer nu brandschoon is ;-). Een grappig boek? Moeilijk, smaken kunnen wat dat betreft nogal verschillen. Las je Er ist wieder da al? Van Timur Vermes. Ook in het Duits dus. Of zag je de film? Anders misschien Weerwater van Renate Dorrestein? Vooral het opnieuw uitvinden van een hele nieuwe maatschappij heeft opbeurende kanten en een bepaald soort humor. We balen allemaal wel eens van onze woonplaats, maar geef je Eifeltuin niet te snel op. Er komen echt weer betere tijden aan. En is het echt niet meer uit te houden, dan is Zeeuws-Vlaanderen misschien iets voor je? Altijd een paar graadjes warmer dan de rest van Nederland, maar daardoor helaas ook minder vaak natuurijs. Maar ja wat is natuurijs nog in dit land?

  Like

 7. Wacht, laatste column?
  Nu heb ik ook een slecht moment.
  Maar dan pak ik Rilke’s brieven aan een jonge dichter. Doe een extra vest aan en ga buiten lezen terwijl de mist optrekt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Dag gerbrand, ik lees nu Kalm blijven van Michel Boll. Geinig verhaal over een einzellganger. Tovert af en toe een glimlach te voorschijn.

  Like

 9. ik snap het wel, dat ouder en kouder worden en die lange winters,wat ik doe is plaatjes kijken van kleurige landschappen,bloemen, vogels etc.om dan evt. te gaan schilderen en idd een fijn boek beginnen…..bol.com is een onuitputtelijke bron…..voor nu misschien “wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is”(jan jaap van hoeckel)?
  en altijd zon is ook niet alles denk maar aan die hete oorden met al die oudjes, dan verlang je naar een regenbui
  Ik laat alles zijn wat het is en vind dan toch evenwicht, een mededogend medemens

  Like

 10. Hallo Gerbrand, een opbeurend, grappig boek is dit niet, maar misschien wel aan te raden: Ogenblikken in Valois (Haasse). Niet te lang, aangezien je voor de jury waarin je zit ook lezen moet.
  Ik als Frans docent vraag mij namelijk af waarom je niet Frankrijk als bestemming hebt gekozen voor het opknappen van een propriété aldaar. Misschien is het de taal. Maar dit hoeft geen belemmering meer te zijn, veel Fransen doen tegenwoordig erg hun best om het Engels machtig te worden. En qua zonuren per jaar heb je meer aan Frankrijk dan aan Duitsland.
  Dit werkje van Haasse kan jouw interesse voor een ander land dan Duitsland misschien wekken en je weer wat zin geven om een nieuw project te beginnen. Wie weet ben je tegen die tijd zover ook een nieuwe hond in je leven toe te laten. Als ik de vrijheid had voor zo’n project, zou ik het wel weten.
  Ik was afgelopen zaterdag bij jouw Meet and Greet, je hebt mijn boek gesigneerd. Ik kreeg de indruk dat een nieuw project je goed zou kunnen doen. Ik heb Franse letterkunde gestudeerd, en omdat je je ook voor de literatuur interesseert, zou het zonde zijn als je overslaat wat Frankrijk biedt.
  Mocht Haasse je pakken, wie weet kan haar ‘Een gevaarlijke verhouding, of daal-en-bergse brieven’ je ook nog wel overhalen om de nieuwste vertaling van Chordelos de Laclos van Martin de Haan te gaan lezen. En zo de Franse literatuur te worden binnengezogen.

  Like

 11. Het moet zijn Choderlos de Laclos.
  Ogenblikken in Valois is bovendien ook niet een negatief gestemd werk, zo kan mijn eerste zin overkomen. Het is neutraal en interessant.
  Vriendelijke groeten, Anne Marie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: