De Taak

Naar aanleiding van de bovenstaande foto het volgende:

6 augustus 2017 [Schwarzbach] […] Ergens in onze mailwisseling schreef ik Rachel Cusk dat ik – als een boek van mij genomineerd is voor een prijs – graag denk, er vanuit ga ook, dat het beste boek – altijd in de ogen van de betreffende jury natuurlijk – wint. En niet een boek dat veronachtzaamd is, of een schrijver die nog nooit iets gewonnen heeft. Eigenlijk, nu ik er over schrijf, had ik toen besloten NOOIT meer in een jury plaats te nemen. Ik lul me er nu uit door dan maar te denken dat het in november een commissie is die de Laureate for Irish Fiction kiest, en dat ik me een reis naar Ierland niet graag laat ontnemen. […]”

Om half zes belde de pakketbezorger aan, en tegelijkertijd kwam de kapper binnen. Ik ging naar beneden en kwam bij de galerijdeur de kapper tegen. ‘Hij komt naar boven, zei hij,’ zei de kapper. En inderdaad kwam de pakketbezorger een minuut of wat later met een steekkarretje aan de deur. Samen droegen we de vier dozen naar binnen. ‘Wat heb je allemaal besteld?!’ vroeg de pakketbezorger. ‘Ik heb helemaal niets besteld,’ zei ik. ‘Die dozen zijn me, helaas niet ongevraagd, toegezonden. Ze zitten vol boeken en die moet ik allemaal lezen.’ Hij keek me aan alsof ik gek geworden was. Wat ik inderdaad was, want waarom had ik toegestemd in het verzoek plaats te nemen in de jury? Ik keek naar de rug van de pakketbezorger en vroeg me – te laat – af of ik hem een fooi had moeten geven en ik stond er niet bij stil dat de kapper in de paar minuten tussen zijn binnenkomst en de aankomst van de pakketbezorger al één streek had gedaan met zijn tondeuse, waardoor ik niet begreep, me niet eens afvroeg, waarom de pakketbezorger me zo bevreemd had aangekeken, nog los van het me aankijken alsof ik gek geworden was.

Ik snap het wel, dat toestemmen. Marja Pruis vroeg me, ze hadden gewoon degene uitgekozen van wie ze wisten dat ik geen nee tegen haar kon zeggen. En, zo had ik gedacht: ‘Jij wilde toch zo graag iets doen? Heb je niet onlangs op internet naar vrijwilligersklusjes in de buurt gezocht? En is dat gelukt? Nee. Dus nu heb je iets te doen!’ Het probleem is dat ik in slaap val als ik overdag boeken lees. Ik kan niet overdag boeken lezen. Bovendien ben ik strontdepressief, vind ik alles stom en pretentieus en mislukt. Zinloos vooral.

Aan de andere kant: ik mag en kan niet in slaap vallen, anders kan ik die boeken niet beoordelen. Nog meer andere kant: ik mag en kan niet strontdepressief zijn, want ik mag en kan geen van de boeken bij voorbaat al stom, zinloos, mislukt of pretentieus vinden. Dit is een taak. Taken zijn fijn, overzichtelijk, en hoe groter/belangrijker de taak, des te harder je jezelf er met de haren (die ik dus sinds vanmiddag nauwelijks meer heb) bij moet slepen. Soms is het niet erg terug te komen op iets wat je, al dan niet jezelf, beloofd hebt. Soms moet je een NOOIT ombuigen in een voorzichtig ‘vooruit’. Gewoon, omdat het beter is.

En ik herinner me nog heel goed het telefoongesprek met Sebastian Barry, in Dublin, afgelopen november. Hoe ontzettend blij en vereerd die man was geweest dat de commissie hem tot Laureate for Irish Fiction had gekozen. Zo blij dat hij zelfs tegen me zei dat hij een fan was van mijn werk. ‘Nou…’ zei ik toen gewoon in het Nederlands en had snel de telefoon overgegeven aan een ander commissielid. Sebastian Barry, van Days without end. In een jury zitten, of in een commissie, heeft ook zijn goede en fijne kanten. Je kunt er mensen, schrijvers in dit geval, blij mee maken. Dus het NOOIT gaat overboord en ik sla het eerste boek open.

 

8 gedachten over “De Taak”

  1. Ik hoop dat je ons op de hoogte houdt van de boeken die je gaat lezen. “Ik sla het eerste boek open”, dan wil ik weten welk boek, van wie en hoe is het. Of was dit een cliffhanger?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: