Dingen die achter je rug gebeuren

Je hoort weleens van mensen dat er ineens iets op hun rug verscheen, of veranderde, een moedervlek die groeide, een grote, rode vlek. Dingen die wijzen op iets wat niet goed gaat, huidkanker mogelijk, de een of andere uitslag. Ik weet – zonder dat ik het gezien heb – dat er nu een teek op mijn rug zit. De achtste, of negende, daar wil ik vanaf wezen, teek zat al op een lastige plek op mijn linkerarm. Toch kreeg ik hem er zelf af, nadat ik er eerst een druppel olie op uitgegoten had. Die tip kreeg ik van het baasje van de hond Noor, in Amsterdam. Jasper en Noor konden het goed met elkaar vinden. Het baasje van de hond Noor was in Italië geweest en daar had hij die tip gekregen: eerst olie, een minuut of wat later trek je de teek er makkelijk af, bijna altijd inclusief kop. Het baasje van de hond Noor heeft een vrouw, als hij een teek op zijn rug had, heeft zijn vrouw die eraf kunnen trekken. Ik heb geen vrouw, en ook geen man, ik ben alleen en ik heb een teek op mijn rug.

Het is ochtend. Vanmiddag om 16:37 uur neem ik de trein in Densborn. Dan ben ik rond tienen in Amsterdam. Ik zou kunnen wachten, ik zou vanavond neef Casper kunnen vragen die teek van (of uit?) mijn rug te halen. (Niet vergeten het pincet, dat nu op de keukentafel ligt, in de toilettas te stoppen.) Ik zou nog even naar Christa van voorheen dakdekker Rudi kunnen lopen, haar kan ik wel vragen die teek te verwijderen. Ik zou zelfs buurvrouw Monika kunnen vragen, die heeft immers vorig jaar, nota bene ook met veel olie, harsresten na een ontharingssessie van mijn rug verwijderd. Ook toen kon ik er niet bij en de kapster die ook waxte was zó groen dat zij vergat na de behandeling die harsresten te verwijderen. Ik geloof zelfs dat ik pas de tweede man was in het waxkamertje boven kapsalon Hin & Hair in Lasel. En de eerste had ze niet kunnen afmaken omdat de betreffende man halverwege keihard ‘Aufhören!’ had geroepen omdat de pijn hem te machtig werd.

Ik denk dat ik wacht tot vanavond. De zeven, of acht, teken die ik de afgelopen drie weken opgelopen heb, waren allemaal niet fout. Tenminste: op geen enkele plek ontstond een rode kring. Wel ontstonden er rode vlekken omdat de plek ging ontsteken, maar dat is iets anders. Dat heb ik in de loop der jaren al geleerd: er zijn rode vlekken en rode kringen. De vlekken geven niet, die veroorzaken alleen een beetje jeuk. Hoe dan ook: als ik niet alleen was, was dit allemaal niet zo’n probleem en over het algemeen is alleen zijn ook helemaal geen probleem. Behalve dus als er dingen gebeuren op je rug. Dingen op een plek die je zelf niet kunt zien, op een plek waar je niet bij kunt.

 

8 gedachten over “Dingen die achter je rug gebeuren”

 1. als je vaal met een hond in de bossen bent, dan kan het gebeuren. zo’n teek kan tamelijk gevaarlijk zijn. oppassen dus. in zwitserland kun je twee injecties bij de arts krijgen tegen teken. of die werkelijk helpen weet ik niet.

  Like

 2. Het is een misverstand dat alleen een rode kring op een gevaarlijke infectie wijst. Ook zonder kun je ziek worden. De teken blijken tegenwoordig meerdere ziekmakende bacteriën bij zich te dragen. In Duitsland (i.t.t. Nederland) zijn er uitstekende bloedtests (in de eerste periode na de beet) die uit kunnen wijzen of je besmet geraakt bent. Ik zou er maar niet zo laconiek over doen! En voortaan meteen laten verwijderen.

  Like

 3. Heeft bij mij geen zin Jannie, want ik heb al heel lang die Borreliose in mijn lijf, ik zal dus altijd positief testen. Ik wil nog eens goed uitzoeken waar het kantelpunt naar Lyme zit: wanneer heb je het? Bij ziekteverschijnselen? Of ook al als je besmet bent met de Borreliose? Het is een schimmige ziekte en ik weet van een Deense docu dat hier in Duitsland in gespecialiseerde klinieken nogal eens onterecht positief getest wordt ( wrsch om klanten binnen te halen…)

  Like

  1. De teken van tegenwoordig blijken ook andere bacteriën bij zich te dragen die je goed ziek kunnen maken. Kijk het idd maar eens na op internet, bij de Lyme patiëntenvereniging bv. Die is betrouwbaar. Let de komende dagen op griepachtige verschijnselen en op de langere termijn op wat er op de Lymesite staat. Op elk gebied kom je tegenwoordig charlatans tegen, maar dat wil niet zeggen dat er geen betrouwbare instanties zijn. Ik gun je nog een lang en gezond leven!

   Like

 4. Gerbrand, het is best mogelijk dat je positief test, maar als je opnieuw een infectie krijgt met Borrelia dan kan men dat toch zien door twee testen af te nemen met twee weken tussenpoze. Dan blijkt of de antistoffen snel stijgen. Als dat zo is heb je een actieve infectie. Die kun je toch beter laten behandelen. Overigens betekent positief testen op zich alleen maar dat je antistoffen hebt, niet dat er nog Borrelia in je lijf zit.

  Like

 5. Beste Gerbrand
  Kan ik een e-mailadres van jou krijgen? Eén van mijn leerlingen wil jou nl. een mail sturen na het lezen van ‘Perenbomen bloeien wit’.
  Met vriendelijke groet

  Ann

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s