Er is iets aan me voorbij gegaan

Als je, zoals ik, pas ziet wat er eigenlijk in de mode is als je eens goed om je heen kijkt of na maanden uit de Eifel in een bewoonde wereld komt, of naar een tv-programma kijkt waarin een aantal vrijwel identieke mannen zitten, is dat vaak nogal schrikken. Ik heb misschien anderhalve aflevering van het praatprogramma rondom het WK Voetbal gezien, ik weet niet eens hoe het programma heette. Ik zag vier mannetjes zitten en al die mannetjes hadden een been over het andere been geslagen. De mannelijksten de enkel op de knie, de wat zachtere mannen de knie over de knie. Die leuke Oekraïner zat er tussen, hij had heel moeilijke kleren aan, kleren die maken dat je enorm moet zweten, al was het alleen maar vanwege de modieusheid ervan. Tenminste: ik zou enorm zitten zweten, de Oekraïense ex-voetballer die met Victoria Koblenko getrouwd is niet. Maar daar gaat het hier niet over. Het gaat hier over de sokloosheid. Geen van de vier mannen droeg sokken. En geen van de vier droeg teenslippers of gympen. Nee, ze hadden allemaal dure, modieuze schoenen aan, van leer. En dan geen sokken. Ik moest lachen. Heel hard. Die mannetjes die over voetbal praten en dan allemaal geen sokken aan, ze zagen zelf denk ik niet hoe belachelijk, hoe kinderachtig dat was. Hoe conformerend, hoe niet eigen. Niemand lachte, ze waren allemaal serieus. ‘Zal wel iets van de voetbalwereld zijn,’ dacht ik nog.

Maar wacht eens, een tijdje geleden zag ik Jord Kelder de Plantage Middenlaan oversteken, in die vertrouwde kleding van hem: overhemdje, broek met bretels, pijpen veel te kort. Hij droeg geen sokken. Hele dure, lederen schoenen. Hij was aan het telefoneren, natuurlijk. Dus geen typisch voetbalmannendingetje? Zojuist keek ik de eerste aflevering van De slimste mens. Er deden bekende Nederlanders aan mee, en één daarvan was Jan Blokhuijsen. Leuk! dacht ik. Tot ik zag wat hij droeg. Of beter: niet droeg. Jan Blokhuijsen zat op de tv zonder sokken! Ik moest niet lachen. Ik besefte dat ik een modetrend die waarschijnlijk al maanden gaande is vol-le-dig gemist heb. Gelukkig zal ik er morgen – mocht ik kijken – niet mee geconfronteerd worden, Jan vloog er namelijk meteen uit. Ik ga straks eens oefenen, ik heb mijn dure, lederen schoenen hier. Volgens mij krijg je er enorme blaren van. (Op de afbeelding de onderbenen van Jan. Geen sokken in zijn schaatsen. Dat is normaal.)

4 gedachten over “Er is iets aan me voorbij gegaan”

 1. Dat vind ik nou helemaal niets voor jou, om mee te gaan doen met een belachelijke modetrend die je totaal niet aanspreekt. Zal vast niet serieus bedoeld zijn. Overigens: gevaarlijk experiment. Je krijgt er gegarandeerd blaren van. Of je moet meteen meedoen met een andere modetrend: footies heten ze geloof ik. Minisokjes die je net niet zien kunt als je je schoenen aan hebt. Sneu hoor al die mannetjes die in de zomer geen sandalen, slippers of gympen aandoen, maar hun “dure leren schoenen”, desnoods zonder sokken, als statussymbool.

  Like

  1. Haha, wat een leuk onderwerp!
   Het is al gezegd: voor vrouwen bestaan er van die ‘minisokjes’ die je niet ziet, althans niet hoort te zien. Nu, na slechts een ultrakorte wandeling zitten die ónder mijn voeten in plaats van erom.
   Overigens heeft de kleindochter van een vriendin zoiets ouderwetsch als wintervoeten opgelopen doordat ze zo nodig met blote enkeltjes op de fiets naar school moest. Hoewel dat met de huidige zomerse temperaturen niet zo gauw zal gebeuren: kijk toch maar uit met dat modieuze gedoe, Gerbrand! 😉

   Like

 2. Volgens mij dragen die mannen verstopte mini-stokjes, Gerbrand. Voor vrouwen bestaat het al jaren: Füßlinge, ik weet het Nederlandse woord niet, kijk maar bij dm, hebben ze.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s