Overleven

Overleven. Dat is wat Elvis en ik doen. Nadat twee mensen me gezegd hadden dat ik die hond nog eens doodloop (één in het Nederlands en de ander in het Duits), dacht ik: ja, ik moet Elvis tegen zichzelf beschermen. Dat betekent: ’s ochtends een klein half uurtje, ergens rond 13:00 uur hooguit een half uurtje en om een uur of acht ’s avonds een uur. Altijd langs water, maar hoe ik hem ook smeek, hoe vaak ik het ook voordoe: het beest vertikt het natte poten te halen. (Is dat laatste nou een germanisme?) De temperatuur haalt hier makkelijk 36 à 37 graden, en de zon brandt meedogenloos. Voordeel van de Eifel – vooral veroorzaakt door de Nims – is wel dat het ’s nachts aanzienlijk afkoelt, het is dan al snel 20 graden koeler.

‘Nog twee dagen,’ zei ik vanochtend in de auto tegen buurman Klaus. ‘Dan is het zaterdag en mijn weer-app zegt dat het dan tien graden koeler is en dat het flink gaat onweren.’ Daar leef ik naar toe. Ik heb een gruwelijke hekel aan warm weer. Mijn lichaam kan dat niet aan. Ik voel me slap, mijn hart gaat tekeer, ik kan er angstig van worden. Het idee dat het voortaan altijd zo zal zijn is niet te bevatten. Ik vraag me af waar ik dan heen kan, waar op de wereld het nog een beetje koud is. ‘Reken er maar niet op,’ antwoordde buurman Klaus. En later, nadat Frau Horn van Baustoffenzentrum Henrich in Gerolstein uitgerekend had hoeveel geld ik terugkreeg voor de pallets en de overgebleven zakken cement, zei zij: ‘Het blijft de hele maand augustus ook nog zo.’ ‘Nein, Frau Horn!’ schreeuwde ik toen door de winkel. ‘Dann bin ich weg!’ Maar ja, zoals hierboven geschreven: waarheen in godsnaam? En zo droog, ik word er echt ziek van, als één van je levenstaken een tuin is geworden. Ik heb medelijden met de tuin maar ik kan ‘m ook niet meer zien. Ik ben echt in staat domweg te vertrekken en de boel te laten verrekken. Maar dan zit je in Amsterdam in de hitte. En met een hond van 55 kilo. Bij een benzinepomp kocht ik voor buurman Klaus en mezelf een cornetto, die hadden we wel verdiend.

De muur staat dus. En na vanochtend is die ook nog eens 200 euro goedkoper uitgevallen, aangezien buurman Klaus en ik Frau Horn kennen, en die heeft haar uiterste best gedaan niets af te trekken, niet bijvoorbeeld de 20% standaardaftrek bij Zurückgabe te berekenen. De reacties zijn voornamelijk negatief. Iedereen denkt dat die muur er staat omdat ik me erachter terug wil trekken. Dat ik alles en iedereen buiten de deur wil houden. Voormalig Ortsbürgermeister Ernst Görgen zei: ‘Ik vind er niks aan, want nu kan ik je niet meer zien zitten.’ Om al die mensen te plezieren heb ik de kornoeljeheg met de helft omlaag gebracht, zodat ik weer te zien ben. Ik ben erg verguld met het ‘raam’ voor die ene dikke hulststam. Nu nog pleisteren, wit schilderen en twee buitenlampen er in. En een tweede 4 uit hout zagen en aan de buitenkant bevestigen, zodat de mensen weten dat het hier nummer 4 is, en niet 3 of 5.

7 gedachten over “Overleven”

  1. Soms ben ik zo blij met deze berichtjes. Ik word namelijk ook helemaal naar van dit weer en er ligt constante paniek op de loer vanwege die afgrijselijke droogte. Ik zie overal bomen en struiken die het loodje dreigen te leggen en daar krijg ik letterlijk buikpijn van. Ik begrijp werkelijk niet waarom mensen dit ‘mooi weer’ vinden.

    Like

  2. Helemaal met je eens, vreselijk dit weer. Er waren dit jaar heel veel gierzwaluwen hier. Ik heb ze al twee dagen niet meer gehoord of gezien. Zouden ze al weg zijn? Zij weten wel waarheen ze moeten. Wij kunnen het alleen maar ondergaan. Mooi geworden je muur en leuk met die takinham en het beeldje. Kun je de tuin een beetje nathouden of stroomt alles meteen naar beneden de Nimms in?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s