Afnemende populariteit

Ik was begonnen aan een dingetje over de leenrechtvergoeding. Over hoe het toch kan dat je – ik – tien jaar geleden makkelijk 3500 euro per jaar binnenharkte aan bibliotheekuitleningen, en dat het in de jaren erna – met steeds méér boeken – alleen maar achteruit liep. Een dingetje vol wantrouwen. Tot ik de eerste factuur die gespecificeerd was, en dat was die over het jaar 2015 (1495,23) eens vergeleek met die over het jaar 2020. En wat bleek? Bibliotheekbezoekers lenen domweg veel minder Bakkers! Heerlijk, ook weer opgelost en nooit meer een kwaad woord over de LIRA. En, hoe laag of hoog het bedrag ook is, het komt wel elk jaar als een fijn extraatje waar je helemaal niets voor hoeft te doen. En ook, zeikerd die ik ben, ik kan er wel gewoon een nieuwe McBook Air voor kopen.

Dus, andere dingen. Gisteren kreeg Oek de Jong de eerste Boekenbon Literatuurprijs. Ik keek live naar de uitreiking, en zag tot mijn verbijstering dat er slechts zo’n 200 andere mensen keken. Zo staat de literatuur ervoor tegenwoordig in Nederland. In Trouw vanochtend was het nieuws niet meer waard dan één van de drie korte tekstjes in de rubriek personalia op pagina twee. Jammer. Ik ben wel blij voor Oek. Ik las Zwarte Schuur en vond het een écht boek. Het is de enige roman van de shortlist van vijf die ik las. Liever dan eens aan iets nieuws te beginnen, worstel ik me met enorm veel plezier voor de vierde keer door Het bureau heen, wat wellicht kan duiden op enig dedain ten opzichte van alles wat er tegenwoordig verschijnt. Maar dat weet ik niet zeker.

Ik tik dit aan de keukentafel, en dat is vanwege luiheid. Ik ben te lui om de kachel in de schrijfkamer aan te maken. Maar ook is het weleens lekker om ergens anders te zitten met je laptop, je bekijkt de dingen anders. Gisteren scheen de zon fel en toen was ik niet lui want ik lapte het keukenraam. Als de zon schijnt worden bepaalde dingen altijd genadeloos blootgelegd. Daarom kan ik nu zo helder als wat naar het vogelvoederstation kijken, waar alle vogeltjes tegenwoordig zeer luuks voer vreten, met zonnebloempitten en pinda’s. Ook hangt er een pot pindakaas en hangen er Meisenknödel. Hondje Floris maakt elke ochtend na het voeren een rondje rondom de voet van het station aangezien ik niet zonder te morsen het voer op het voederplankje krijg.

We zijn burgerlijk ongehoorzaam geweest. De laatste keer dat we ons in Bitburg lieten testen was dat dusdanig onaangenaam, dat we besloten hebben het nu niet te doen. De testlocatie is de voormalige Amerikaanse Commisary (zie afbeelding), daar is lekker veel parkeerruimte. Wij stonden tweeënhalf uur in de rij terwijl ettelijke nieuwkomers via een andere baan binnen tien minuten klaar waren. Dat leidde tot boosheid. Nadat een meisje mij tot twee keer toe een staaf in de keel stak en M. mijn reactie zag, riep hij: ‘Geen sprake van! Ik ga wel tien dagen in quarantaine!’ Hij kreeg hem, monkelend, in zijn neus, en dat bleek een fluitje van een cent. De uitslag kwam na vijf (!) dagen. Dus hier in Duitsland is het niet allemaal beter dan in Nederland.

9 gedachten over “Afnemende populariteit”

 1. Je niet laten testen is niet burgerlijk ongehoorzaam. Je moet wel bij het Gesuntheitsamt melden dat je teruggekomen bent uit een risicogebied. Dat schijnt tegenwoordig digitaal te kunnen. Ook moet je 10 dagen in quarantaine, maar dat is in Nederland ook zo. Wat ik daar zelf erg lastig aan vind is dat je hier àlles online kunt kopen en thuis kunt laten bezorgen behalve de verse levensmiddelen. Houdbare levensmiddelen gaat wel maar blijkbaar is vers bezorgen op het platteland nog een stap te ver voor de supermarkten. Er is wel een soort SRV die Heiko heet maar die heb ik nog niet uitgeprobeerd.

  Like

 2. Zwarte schuur was inderdaad mooi en heel levensecht geschreven, maar Pastorale van Stephan Enter vond ik toch nog net iets mooier. Een warme broeierige zomer, interessante discussies over religie, humoristische scènes in huiselijke kring. Éen van zijn betere boeken in elk geval, want Grip viel me tegen.

  Like

 3. Ik wil je boeken wèl lezen via de bibliotheek Gerbrand. En doe dat dan ook. Ik heb je boek: Rotgrond bestaat niet op 28 juli 2020 gereserveerd en ik sta nog steeds in de wachtrij!! Dus ik wil wel,maar het lukt maar niet.
  Misschien moet ik hem dus zelf maar aanschaffen en kan ik het bij het rijtje boeken die ik al van je heb er naast zetten.
  Ik denk dat ik dat maar ga doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je zou toch zeggen dat als je zo lang op een boek moet wachten er velen voor je zijn die het ook willen lezen, en dat dus de uitleencijfers omhoog zouden moeten schieten. 😉
   Maar koop het maar, dan kan je bepaalde passages – of het hele boek – nog eens rustig teruglezen. Het is het waard!

   Like

 4. Er zijn zo veel online evenementen dat je een keus moet maken. Ik was gisteren bij een boeiend symposium, maar na 2 uur was ik echt uitgeput en ben gestopt, ook al was men nog bezig met het beantwoorden van vragen. Het gezellige aspect van een praatje maken met degene naast je is er ook niet bij. Als ik de hele dag al thuis heb zitten werken en videovergaderen, ga ik liever een boek lezen…
  Aan de andere kant is de drempel wel een stuk lager om vanuit huis mee te kijken en niet ergens heen te hoeven. Dat heeft zeker ook voordelen. Zo keek ik laatst naar een interview in Engeland 🙂

  Like

  1. Ik heb over een week een zoom-lezing in Zuid-Afrika en in maart één in Londen. Ik maak me nu al zorgen om de achtergrond, dat luistert namelijk nogal nauw. Twee weken geleden zagen we Ali Smith via de computer, vanwege de Europese Literatuurprijs en die had NIET nagedacht over wat er achter haar te zien was. Het was geen gezicht.

   Like

 5. Ik leende er dit jaar 3 van jou bij de bieb, dus dat draagt dan weer bij aan jou inkomen. Ik moest overigens best een tijdje wachten op Knecht, alleen dus je zou zeggen dat meer mensen ze lenen. 2 van die boeken waren overigens in de online bibliotheek waren en ik weet niet hoe het daar zit met het betalen van de schrijvers., maar ik hoop maar dat ze dat gewoon doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: