Open brief aan de jury van de Libris Literatuurprijs 2021

Geachte jury van de Libris Literatuurprijs 2021,

In 2010, na de toekenning van de prijs aan de verhalenbundel Kleine dagen van Bernard Dewulf, maakte de Stichting Literatuur Prijs bekend dat verhalenbundels niet langer mochten meedingen naar de prijs. Het bestuur wilde met die inperking maximale duidelijkheid verschaffen en een einde maken aan het grote aantal inzendingen met ‘veelsoortig proza’. Voortaan zouden uitsluitend literaire romans voor volwassenen beoordeeld worden. Daar werd natuurlijk over gemord, en terecht, door schrijvers van verhalen, maar al elf jaar lang zijn en blijven verhalenbundels uitgesloten.

Afgelopen week werd de longlist van 2021 bekendgemaakt. Daarop prijkt ook Min of meer opmerkelijke gebeurtenissen uit het leven van een treuzelaar van Cindy Hoetmer. Buiten het feit dat ik het de mooiste titel van de longlist vind, vond ik het boek zelf ook heel erg goed. Hilarisch en troostend in één, niet voor niets staat er een quote van mij op de achterflap, waarin ik god dank dat Cindy – die na het schrijven van een tweetal romans de pen in de wilgen had gehangen – niet met pensioen was gegaan. Maar: als ooit een boek niet een ‘literaire roman’ genoemd kan worden, dan is dat dit onbeschaamd autobiografische boek. Niet voor niets heeft uitgeverij Meulenhoff ervan afgezien het boek het predicaat roman mee te geven op het omslag, het zou zelfs met reden als ‘verhalenbundel’ gezien kunnen worden. [Correctie: jurylid Judith Eiselin wees me erop dat er wel degelijk ‘roman’ op het omslag staat. Maar zie verder hieronder bij de reacties. GB]

Dat voelt best lullig, moet ik u bekennen. Op de groslijst – dat is, voor mensen die dit niet weten, de complete lijst met ingezonden boeken – staat geen enkel privé-domeindeel dat in het kalenderjaar 2020 is verschenen. Geen Ilja Pfeijffer, geen Luuk Gruwez, geen Gerbrand Bakker (inderdaad, dat ben ik). Dat is heel begrijpelijk, het ontbreken ervan dus, aangezien de Arbeiderspers die boeken helemaal niet heeft ingezonden omdat uitsluitend literaire romans mee mogen dingen. Maar met het opduiken van Min of meer, etc blijkt dat afzien van inzenden helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Mag het nu wel of niet? Elf jaar geleden werd ‘maximale duidelijkheid’ geschapen (mogelijk ingegeven door klachten van (Libris-)boekhandelaren over de ‘verkoopbaarheid’ van verhalenbundels, maar dat is natuurlijk weer een geheel andere kwestie), maar nu heerst er in elk geval bij mij en mogelijk ook bij andere schrijvers en/of uitgevers onduidelijkheid op dit specifieke vlak. Ik zou het zeer op prijs stellen hierop een antwoord te krijgen, waarbij ik vanzelfsprekend ‘De jury beschouwde dit boek unaniem als roman’ geen passend antwoord zal vinden.

Met vriendelijke groeten,

Gerbrand Bakker Schwarzbach

4 gedachten over “Open brief aan de jury van de Libris Literatuurprijs 2021”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: