Dansende mannen

Van alle kunstzinnige dingen die de mens heeft uitgevonden, is het synchroon dansen van een stuk of vijfentwintig mannen wel het allermooiste. Let wel, vijfentwintig vrouwen die tegelijk hetzelfde doen is ook mooi, maar toch net niet zo mooi als vijfentwintig mannen bij elkaar. Vind ik. Daar verbleekt alles bij. Oorlog en VredeHet BureauDe Schreeuw van Munch of De Stier van Potter, welke film dan ook, alle beelden van Barbara Hepworth en zelfs Cat on a hot tin roof of A streetcar named Desire. Ik vermoed dat ik voor het eerst mannen gelijk zag dansen in een van die montagestukken van Gerard-Jan Rijnders uit de jaren ’80. Ze droegen donkerleren rokken. (In die tijd was ik ook smoorverliefd op Clint Farha, de sterdanser van Het Nationaal Ballet. Die kon me daar een partij gekweld kijken! En hij kon natuurlijk ook erg goed dansen.) Het bracht bij mij een ontroering teweeg zonder weerga. Ontroering en troost. Gisteravond kwam ik, terwijl M. beneden de afwas aan het doen was, op Youtube op de een of andere manier terecht bij een balletuitvoering van de Boléro. Nu kun je van de Boléro zeggen dat dat een klassiek stuk is dat gelijkstaat aan een afbeelding van Frida Kahlo, die opwaaiende rokfoto van Marilyn Monroe of de net als Farha gekweld kijkende James Dean, zó wereldwijd iconisch dat het vreselijk kitsch en cliché is geworden, maar als je er eens rustig en open voor gaat zitten is het een prachtig stuk muziek. En daar dansten zo’n vijfentwintig mannen op. Eén had de hoofdrol, dansend op een rode, ronde verhoging en de anderen voegden zich naarmate de muziek vorderde bij hem. Dertig halfnaakte mannen in een naar een climax toewerkend pompend ritme. De choreografie is van Maurice Béjart (1927 – 2007). Als je een kwartiertje tijd hebt, hier is het te zien.  [Op de afbeelding Ravel, niet Béjart.]

8 gedachten over “Dansende mannen”

 1. Beste Gerbrand.

  Inderdaad, absoluut indrukwekkend!
  De Bolero sowieso!
  Ballet sowieso!
  In combinatie al helemaal!
  En alleen die mannen, heel sober en puur, kippenvel!

  Tot woensdagavond bij de lezing in Aken.
  Groetjes,
  Babette

  Like

 2. Hoi Gerb, ik herken dat gevoel van ontroering bij het mannelijk lichaam, mogelijk omdat het hoekiger is en dan juist door beweging vloeit en zichzelf laat zien, zeker in de kwetsbaarheid van het naakte. Mij kan dat ook de adem benemen. Andersom is het misschien zo dat deze betovering bij vrouwen zichtbaar is wanneer zij hun visie vertolken, uitspreken. Daar waar het bij mannen toch rationeel en bedeesd over blijft komen, is zwangere taal bij vrouwen de max aan wijsheid. Geinig hè. Want worden vrouwen in eerste instantie op uiterlijk beoordeeld en maakt het bij mannen minder uit in de expertise, daar blijkt het mannelijk naakt het meest te ontroeren. Jou en mij althans. Groetjes.

  Like

 3. Toffe tip. Ik heb er van genoten. Voor komend seizoen toch maar weer kaarten voor dansvoorstellingen boeken. Afgelopen jaren er op bezuinigd – als het er al was door alle maatregelen. Maar ik mis het.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: