Knuffig

‘Nee, je moet ze met rust laten,’ zeggen alle zogenaamde ‘wespendeskundigen’ danwel ‘-liefhebbers’ op de tv. ‘Eventueel met rustige armbewegingen verjagen.’ Nou, de wespen die dit jaar rondvliegen zijn strontvervelende, agressieve, opdringerige insecten. Zelfs als je ze niks doet, blijven ze rond je hoofd cirkelen en proberen ze op je lippen te gaan zitten of zelfs in je neus te kruipen. Ik wil nu dus alleen nog maar wespen doodmaken. Zo veel mogelijk. Maar waar ik geen rekening had gehouden, is dat wespen ook best vaak op de grond zitten. Gisteren stapte ik er op één, en die stak me onmiddellijk onder mijn rechter grote teen. Eerst dacht ik nog even dat ik op een hulstblad gestapt was, maar al snel werd die grote teen keihard en inmiddels heb ik een olifantsvoet. Of, accurater nog, een enorm uitvergroot babyvoetje. Het tintelt tot aan de rechterknie. Stel je voor dat zo’n beest je in de hals steekt! Ik heb nu, voor de tweede keer, een ijsklont in een sok gestopt en die sok aangetrokken. Dat verlicht enigszins. Heel angstig is ook dat Floris een hekel heeft aan die beesten en haar uiterste best doet ze te vangen.

Verder gebeurt hier he-le-maal niks. We ondergaan de droogste juli sinds 70 jaar. Gisteren was er een tijdje een kuifmees rondom het vogelvoederstation. Drie dagen geleden wilde een eekhoorntje het huis binnen lopen. We gingen gisteravond uit eten bij die leuke homojongens in Dudeldorf en ik maakte de ene, die bediende, bozig door te zeggen hoe fijn het me leek dat het er goot van de regen. Dat vond hij natuurlijk niet, gezien alle doordrenkte gedekte couverts buiten. Wij zaten onder een grote, witte partytent. Aan een belendende tafel zaten vier mannen waarvan er één continu aan het woord was. Daar erger ik me altijd bovenmatig aan. Eén iemand die praat. En bij thuiskomst bleek, vanzelfsprekend, dat er in Schwarzbach geen druppel gevallen was. Het was een nogal lokale, fikse onweersbui geweest. 

Ik verspil honderden liters water om de tuin enigszins toonbaar te houden en om het hondenzwembadje regelmatig van verse, koude inhoud te voorzien. De courgettes groeien beangstigend hard, het is bijna een horrorfilm achter het huis. Er vallen talloze pruimen van de pruimenboom, maar de pruimen die er nog aan zitten zijn nog niet rijp, dus ik kan (nog) geen pruimenjam maken. Er donderen ook al onrijpe, keiharde peren uit de perenboom, wat het zitten op het larixhouten terras levensgevaarlijk maakt en zo’n beetje alle bomen laten al blad los, om zichzelf door deze kurkdroge periode heen te slepen. Het streepje bij de T vervaagt eindelijk, maar dat mag ook wel eens, want 16 dagen geleden waren beide strepen voor het eerst bloedrood. M. is tot op de dag van vandaag verschoond gebleven van Corona. Het is vanavond Biermeile in Nimshuscheid: meer dan 20 soorten bier en DJ Alex verzorgt de muziek. Eintritt frei. In de Schönecker Schweiz is nu een Lamawanderung bezig. Lekker lopen met knuffigen und neugierigen lama’s. Daar schijn je helemaal rustig van de worden.

7 gedachten over “Knuffig”

 1. Je kunt de wespen op afstand houden door de afgevallen pruimen in een hoekje ver van je terras te laten rotten. Daar zijn ze dol op. Maar dat kan natuurlijk niet als je ergens anders ben. Ik houd er ook niet van, zit dan liever binnen dan op een buitenterras. Je hebt trouwens wel een behoorlijke allergische reactie als je hele been ervan gaat tintelen. Medicijnen willen dan nog wel eens helpen. Mijn zoon heeft altijd een pilletje bij zich, omdat hij er ook heftig op reageert: hele dikke arm na een prik. Wees maar voorzichtig deze zomer.

  Like

 2. Hoi Gerbrand,

  Op de wereld en in velen woedt vanalles maar bij jullie is alles paradijselijk, hoewel de flora en fauna toch ook scheurtjes in hun DNA vertonen. Niet de juiste tijd om je tuin als metafoor te nemen en je over wat wereldse zaken te bekommeren?

  Knuf ze,
  Lysy

  Like

 3. Genoten van je stukje. Bijna het hele verhaaltje klinkt mij overbekend in de oren maar alleen jij kan dit zo gigantisch geestig verwoorden. Overigens ga ik nu toch maar snel die 2e boosterprik halen. Fijne zondag!

  Like

 4. Dag Gerbrand,

  Had nog een uitgebreide 2e reactie aan je gestuurd. Hopelijk is deze niet online verloren gegaan wegens een verkeerde toets.

  Groetjes,
  Lysi

  Like

 5. Hoi Gerbrand,

  Kwalen, ik deel ze met jou. Maar excuses, want paradijselijk is zo’n olifantenvoet natuurlijk niet. Als mens lijden we ook een aanzienlijk deel van ons leven. Zo heb ik uit haast met een harde pizza mijn gehemelte geschaafd, waar een botuitstulpinkje zit. Vrouwen schijnen er meer last van te hebben. Na een week een zere mond ben ik eergisteren eindelijk begonnen met zout spoelen, en dit geeft wel wat verlichting gelukkig. Ook de andere pijnplekken in mijn gebit speelden erdoor op, dat zijn de zenuwen. Ik moest denken aan jouw kiespijnen in Knecht, alleen, tanden zijn ook mijn zwakke plek. Maar fijn om aan jouw ervaring te kunnen denken! Ik had ook nog last van mijn voet, de grote teen die verstijfd en pijnlijk was, een hallus rigidus. Maar ook die heb ik met gedownloade voetoefeningen en manipulaties kunnen verlichten. Gelukkig heb ik zicht op voldoening in een baan na de vakantie, en kan met meer balans in werk en privé eindelijk mijn gezondheid op peil blijven, evenals de band met mijn gezin en toffe tijden en leren van vrienden om ons heen. Zoals een bevriende filosoof het zegt, de prestatiemens verbergt zijn lijden maar lijdt wel degelijk. Ik lees ook een mooi boek over het inzetten van je schaamte en schaamtevrij kunnen leven. We leven in een tijd van verandering.
  Groetjes,
  Lysi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: