Deze wereld gaat eraan

Omdat we weer eens in de wagen zaten, kregen we een eindeloze reeks reclames te verwerken. Eén sprong eruit, vanwege doorgeschoten gekkigheid. De Primera Keuze Cadeaukaart. Vroeger, toen alles beter was, kon je een specifieke cadeaubon kopen. Als je even niet wist wat je iemand voor een blijde gebeurtenis kon geven, koos je daarvoor. Een boekenbon is ook een cadeaubon. Je weet niet met welk boek je de jarige blij kan maken (Waterdrinker of Weiers, Wieringa of Welagen, Geurts of Gerlach) dus kies je voor een boekenbon, dan mag de jarige het zelf uitzoeken. Nu dachten ze bij de Primera: ‘Wacht eens even, het kan natuurlijk nóg een stapje verder, voor de mensen die het écht niet meer weten!’ De Primera Keuze Cadeaukaart: daarmee heb je als ontvanger de keuze uit zo’n 100 cadeaubonnen! Die je dan vervolgens weer moet gaan inruilen voor een echt cadeau bij de HEMA, Intratuin, Zalando, Rituals of Ici Paris. Aan de cadeaukaart zelf heb je niets, daar kun je niets mee aanschaffen.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij houden zo zoetjesaan op met het heen en weer geven van dingen. Wij nemen een fles wijn mee naar vrienden waar we gaan eten, de vrienden nemen een fles wijn mee als ze bij ons komen eten. Regelmatig gaat dezelfde fles een paar keer heen en weer. Dat kun je dus net zo goed afschaffen. Voor verjaarscadeaus geldt hetzelfde, zeker als de ontvangers steeds maar ouder worden. Binnen de familie is dit zeker lekker rustig: nooit hoef je je hoofd meer te breken over een leuk of geschikt cadeau.

En o ja: wisten jullie dat het vandaag (en vorige week en komende dinsdag) Black Friday is? Dat is iets wat uit de Verenigde Staten is overgewaaid en het, dus, hier erg goed doet, net als McDonalds, Halloween of Mickey Mouse. Je kunt dan, als ik de tsunami aan reclames mag geloven, goedkoop spulletjes kopen. Het is de eerste dag na Thanksgiving en op die dag schijnen Amerikanen met hun kerstinkopen te beginnen. Maar wij vieren hier (nog) geen Thanksgiving (hoewel onze blinde overneemdrift voor alles wat Amerikaans is daar nog wel voor zal zorgen), dus die Black Friday slaat ook nergens op.

4 gedachten over “Deze wereld gaat eraan”

  1. Ik vraag me af of deze referentie in goede aarde valt, ik heb het idee dat je misschien geen groot Tolkien-liefhebber bent. Desalniettemin: de hobbits hebben een gebruik van het geven van presentjes aan elkaar (‘mathoms’), die vooral steeds worden doorgegeven. Niemand heeft er wat aan, niemand doet er iets mee, behalve het steeds weer als cadeau aan een ander geven…

    Geliked door 1 persoon

  2. Als je echt niets weet om te geven, geef dan gewoon een boek van Gerbrand Bakker.

    Bij iedere gelegenheid. Ruilen niet toegestaan. Doorgeven voor of na lezen prima.

    Dit had ik in je column of blog stukje verwacht en gemist.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: