AESE (Actie Eigen Schrijvers Eerst)

Er is iets wat mij ernstige zorgen baart, en dat heeft te maken met de CPNB-top60. Al weken- en wekenlang bestaat die lijst voornamelijk niet uit Nederlandse literatuur. De ene na de andere Lucinda Riley – waar ik verder geen mening over heb omdat ik haar niet las –, de ene na de andere onthullende sportbiografie, het ene na het andere kookboek, twee Raynor Winn’s – waar ik wel een mening over heb want ik las ze alle twee: de eerste is een erg fijn wandelboek, de tweede las ik met stijgende ergernis omdat ze ineens een soort goeroe-achtige taal begint uit te slaan, een klimaatactiviste wordt en zich zelfs ontpopt als een Peter Wohlleben-aanhanger –, een hele trits thrillers en op nummer 1 een boek vol zogenaamde ‘wijsheden’, één van een aantal: mensen hebben momenteel blijkbaar nood aan sturing en zingeving die ze in zichzelf of om zich heen niet kunnen vinden.

Het schijnt weer goed te gaan met de boekenbranche, er wordt best lekker veel verkocht. Maar de vraag is dus: wát wordt er verkocht? Nou, dat heb ik in de eerste alinea omschreven. En dat baart mij zorgen. Pas voorbij die zestig boeken, dus vanaf nummer 61, zitten de romans van Nederlandse schrijvers (m/v/lhbtiq+). Vooruit, Alfred Birney staat er deze week (waarschijnlijk één keer) weer in omdat hij een hele avond met zijn kop op de tv was. Waarom kopen Nederlandse lezers niet massaal Nederlandse schrijvers? Eén verklaring is dat wij, Nederlanders, sowieso buitenlandse schrijvers prefereren; die schrijven veel betere boeken dan de Hollandse auteurs. Een vergelijking tussen een eindejaarstop in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland toont dat elk jaar weer aan. Waar het in de ons omringende landen eigen schrijvers eerst is, is dat bij ons helaas niet het geval. Iemand hoeft bijvoorbeeld maar de naam Dave Eggers in een krantenartikel te laten vallen of de krantenlezers vallen in zwijm. Dát is nog eens een schrijver! Nou, laat mij hier zeggen dat dat ronduit onzin is. Ik heb de afgelopen tijd – buiten die twee van Winn – weer tal van prachtige Nederlandse romans gelezen.

Wij moeten eens af van dat, wat is het eigenlijk, dat minderwaardigheidscomplex? Zowel de schrijvers als de lezers. Het is toch van de zotte dat er in de literaire top60 van dit land vrijwel geen enkele Nederlandse schrijver voorkomt? En, zoals ik al schreef, dat is al weken, misschien maanden het geval, en hoe langer dit voortduurt, des te moeilijker het voor een Nederlandse schrijver wordt zich weer eens een plaatsje te bemachtigen in die lijst. Want dingen die je niet ziet, koop je niet. Boeken waarover je niets hoort, ken je niet. Interviews of gloedvolle beschouwingen die niet geschreven worden, kunnen niet gelezen worden. En ondertussen wordt die Raynor Winn slapend rijk. Is ze van een dakloze Britse met haar dat nooit meer mooi zal worden vanwege maandenlange weersinvloeden en een doodzieke man in een miljonair veranderd. Wat ik haar best gun, daar niet van, maar het zou zo fijn zijn als veel meer Nederlandse schrijvers iets van die enorme royaltybedragen zouden kunnen en mógen afsnoepen. En dat kan alleen als lezers hun boeken kopen. Kopen en lezen. 

15 gedachten over “AESE (Actie Eigen Schrijvers Eerst)”

    1. Daar ben ik ook heel benieuwd naar.
      Afgelopen jaar heb ik wel twee Gerbrand Bakkers gelezen 😉 Een Thea Beckman. Een Alex Boogers. Een Marieke Lucas Rijneveld. Een Guus Kuijer. Een Judith Visser. Niet allemaal recente boeken, maar toch. En niet bij de bieb vandaan, maar gekocht!

      Geliked door 1 persoon

    2. Om iemand een boek aan te kunnen raden, moet je zijn/haar voorkeuren kennen. Een goede boekhandelaar kent zijn klanten of weet door de juiste vragen te stellen welk boek bij deze klant past. Dat is iets totaal anders dan de algoritmes van Bol.com. Dus naar de plaatselijke boekwinkel en daar vragen naar Nederlandse literatuur die bij je past 😉

      Like

  1. Lucinda Riley is overleden, dus maak je daar verder
    geen zorgen over.
    Ik lees alleen nog boeken van Gerbrand Bakker, mijn vader
    was namelijk bakker.

    Like

  2. Tja, waarom kies je boeken? Ik ben ineens K. Schippers gaan lezen, na het bericht dat hij overleden is. Is dat een reden? En waarom niet eerder? Toch blijft het merkwaardig, ik weet het ook niet.

    Like

  3. Misschien weet je het wel: ik lees eigenlijk alleen maar Nederlandse auteurs. Met een voorkeur voor de auteurs bij Cossee. En ik besprak ze allemaal op mijn blog. Door omstandigheden kon ik al even geen blogs meer schrijven, maar jouw dringende oproep kan ik niet negeren. Ik zal mijn best doen er deze week nog tenminste 1 te bespreken, ook van Cossee. De verdwenene van Lot Vekemans.

    Like

  4. There’s not enough of the incompetently printed and extravagantly embellished biographies of washed-up rock and roll vocalists being sold in America. Poverty Porn is declining in sales also because the books hit too close to home. Muahaha 🌩 📺👞 🐜🐜 🐜 🐜 🐜 🐜 🐜🌎

    Like

  5. Een plank in de boekenkast met louter Nederlandse auteurs.
    Er zijn boeken ( altijd 3 boeken binnen handbereik),die ik meerdere keren heb gelezen.
    De boeken koop ik in een echte boekhandel waar je de boekenlucht nog kunt opsnuiven.
    Willekeurige lijst met schrijvers die voor de ‘ geestelijke voeding’ zorgen
    Jan Siebelink
    Yvonne Keuls
    Cornald Maas
    Jan van Mersbergen
    Anton Dautzenberg
    Gerbrand Bakker
    Arthur Japin
    Ted van Lieshout
    Pieter Waterdrinker
    Özcan Akyol
    Adriaan van Dis
    Tim Krabbé
    Wim Daniëls
    Geert Mak
    Harry Mulisch
    Maarten ‘t Hart

    Geliked door 1 persoon

  6. En Jan Brokken, Rob van Essen, Oek de Jong, Mensje van Keulen, A.F.Th., Margriet de Moor, Tommy Wieringa, enzovoort.
    Wij missen een aansprekend boekenprogramma zoals het tv-programma Boeken! De VPRO wil het niet meer uitzenden; wij moeten het doen met Brommers op zee… Dat dat alleen maar mis kan gaan bewijzen de kijkcijfers. Ook de nieuwe Brommers zal geen soelaas bieden, wat ik je brom.

    Geliked door 1 persoon

  7. Inderdaad heel erg jammer dat Brommer op zee het enige boekenprogramma is.
    Helaas start, Wilfred de Jong zijn brommer opnieuw, om in een zee van boeken
    op te gaan
    ,

    Like

  8. Ik zou me niet druk maken over leesgedrag van anderen. Het aantal schrijvers is explosief gestegen, daardoor zijn er waarschijnlijk ook minder lezers.

    Ik herlees veel. Nu werk van A. Alberts, Charlotte Mutsaerts en Stefan Themerson.

    Het wachten is op een permanente mondiale internet uitval. Waarbij alle digitale informatie gewist wordt. Ik vermoed dat het papieren boek dan weer populair wordt.

    Like

Plaats een reactie