Oud mysterie opgelost

Langs de route van Wanderweg 1 hing ineens onder een plaatje een afbeelding van het boekje De 3 bestaat niet. Keurig in een plastic opbergmapje, aan de boom bevestigd met een punaise. Het hangt er al best lang, zeker een jaar. Er zijn mensen die denken dat ik het er zelf opgeprikt heb. Dat is niet zo. Ik vroeg zo her en der bij mensen die ervoor in aanmerking kwamen na of zij er misschien iets mee van doen hadden, maar tot nu toe was het antwoord steeds: nee. Voor zo ver ik weet – ik ben al een tijdje niet op dat punt geweest – hangt het er nog steeds. De punaise zal Peter Wohlleben een doorn in het oog zijn, hij doet wel z’n werk. Op veel plekken waar ik speciale kit gebruikt heb om de plaatjes op bomen te plakken, is dat plaatje al naar beneden gekomen. De boom groeit, dijt uit, en duwt daarmee het metaal van zich af.

Afgelopen donderdag, in boekhandel Passa Porta in Brussel, werd het mysterie opgelost. Na afloop van een avond met Tobi Lakmaker en Raf Njotea (zelden heb ik zo oprecht gelachen tijdens een lezing, waar Lize Spit en Rob van Essen gezellig op de eerste rij zaten), kwam er een vrouw op me af. Met een beetje rood hoofd gaf ze me een opgevouwen A4’tje en zei iets als: ‘Ik wil een ruil doen.’ De ruil bestond eruit dat ik haar Kapperszoon signeerde en zij overhandigde mij dus het A4’tje. Daarop vijf foto’s. Op drie ervan staat de vrouw, Fransien Vandeweghe, met bergen sneeuw en telkens een 1, één foto is van het boekje en de laatste foto is van de boom (het is een spar) waarop de afbeelding van het boekje in z’n plastic jasje geprikt zit. ‘December 2020’. Fransien draagt een gele regenponcho, die in dit geval dus een sneeuwponcho was. ‘Nou ja!’ riep ik. ‘Wat is dit nou?!’ Nou, dat waren dus foto’s van haar wandeling. In de consternatie, er was ook een vriendin van Fransien, die dan weer de nicht was van Aiko Pastoor, die ik kende toen ik op de middelbare school zat, waar ik niets van begreep omdat de vriendin Vlaams was en Aiko een Nederlander, vergat ik te vragen waaróm ze dat gedaan had.

Erna gingen we – zónder Fransien en haar vriendin – naar een kroeg. Dat was, besefte ik na een tijdje, heel apart: hoe veel jaar was ik niet in een kroeg geweest? Wat was het daar druk! En vol. En overal stond bier. En mensen moesten schreeuwen om zich verstaanbaar te maken. Er kwam ook chips op tafel en Tobi at een bak vol kaas omdat hij zijn bordje Libanees eten dat we vóór de lezing aten niet opgegeten had. Het was net als vroeger. En een mooie generale repetitie voor lezingen die ik in de Boekenweek ga doen. Want dat heeft allemaal natuurlijk ook vrijwel stilgelegen de afgelopen twee coronajaren. Vervolgens, ook zoals gebruikelijk, lag ik de hele nacht wakker in de B&B die voor mij gereserveerd was. Gaf niet. Ik had een topavond gehad.

2 gedachten over “Oud mysterie opgelost”

  1. Dag Gerbrand
    Mijn moeder en die van Aiko zijn zussen. De moeder van Aiko is met een Nederlander getrouwd. Echt veel mysterie hangt daar niet aan vast. 😇
    Christine Bonheure, vriendin van Fransien en nicht van Aiko Pastoor

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: